Di rumah, biasanya kalau tiada nasi, kita akan cari roti untuk melegakan perut yang lapar. Roti sesuai menggantikan nasi kerana padanya ada sumber karbohidrat yang diperlukan oleh tubuh kita setiap hari.
Namun, kebanyakan dari kita makan roti yang dibeli, tidak seperti nasi yang kebiasaannya akan dimasak juga dengan kadar yang kerap. Kenapa begitu agaknya?
Kebiasaannya juga, roti yang kita beli adalah dipengaruhi oleh pilihan anak-anak kita. Kanak-kanak pula lebih sukakan roti yang manis dan berwarna-warni dengan topping dan hiasan yang pelbagai. Kalau pergi ke kedai, dapatlah kita melihat roti yang pelbagai daripada sandwich, roti paun, bersalut pula dengan chees, topping mayonis dan sos dan macam-macam lagi.
Nampak macam rumit sahaja membuatnya namun jika dipelajari, amat mudah sekali. contoh, jika mahu makan roti paun, kita hanya perlu masukkan bahan, tekan suis, set timer dan tinggalkan mesin roti menyiapkan roti kita. kita boleh buat kerja lain ketika itu. Kalau perlu buat roti beraneka, kita hanya perlu bentukkan doh dan letak bahan yang kita mahukan di atas atau di dalamnya sahaja. Begitu juga dengan pizza. Asasnya sama seperti membuat roti juga.
Jadi, apa kata jom kita buat roti sendiri!
Apa? Tak tau nak belajar dimana? Risau roti yang dimasak sendiri tidak sama dengan roti yang dibeli dari bakery?
Roti yang dibeli dari bakeri dibuat dengan menggunakan peralatan seperti mixer dan oven yang tertentu, kawalan mutunya pula ketat dan teknik pembuatan pastilah tidak sama dengan apa yang kita buat di rumah.
Jangan bimbang, dengan ebook ini, anda akan dapat resipi pasti menjadi in syaa ALLAH. Paling penting, anda hendaklah mulakan dengan bahan yang kami ajarkan kepada anda terlebih dahulu. Buat berulangkali sehingga rasa sudah mahir. Rasai teksturnya dan kemudian, selepas itu bolehlah anda tukarkan kepada bahan lain sekiranya perlu dan mahu tukar kepada bahan apa pun kami akan ajarkan di sini. Ikut sahaja langkah demi langkah yang ditunjukkan ya!
No comments:
Post a Comment