Tuesday, April 23, 2019

Proses Membuat Roti Tanpa Mesin

Pada pendapat kami, anda perlu tahu proses yang perlu dilakukan untuk menghasilkan roti jika anda tidak mempunyai mesin roti sendiri. 
1. Mencampurkan kesemua bahan
Bagi mengadun semua bahan ini, kita boleh menggunakan tangan, food processor atau mixer. Semua bahan kering disatukan dan digaul rata. Tepung jangan dimasukkan semua sekali, tinggalkan sedikit untuk proses menguli nanti. Selepas itu, barulah bahan-bahan yang berminyak dan cecair pula dimasukkan. Gaul kesemuanya sehingga menjadi doh yang kasar dan kemudian pindahkannya ke dalam dulang untuk diuli. 
Nota : Jika menggunakan mesin roti, tidak perlu pindahkan keluar doh itu. 
2. Menguli 
Adunan beryis seperti pau, donut dan roti hendaklah diuli sehingga menghasilkan doh yang kenyal dan licin (tidak melekat dijari) sehinggalah yis didalamnya menjadi aktif dan menyebabkan roti kembang. Doh mesti diuli dengan baik, jika tidak, doh akan menjadi keras dan liat. 
Kaedah menguli mestilah dengan melipat dan menekan doh seperti yang berada di dalam link ini : 
https://www.youtube.com/watch?v=tzPbzstyunI


Pada waktu inilah, tepung dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga teksturnya menjadi licin dan kenyal. 


3. Mengembangkan doh kali pertama (1st proving)
Proses ini boleh dilangkau jika menggunakan mesin. Jika di bakeri pula, mereka menggunakan oven yang khas untuk mengembangkan doh. Jika anda tidak mempunyai mesin, maka letakkan sahaja doh itu di tempat yang agak hangat. Elakkan kipas yang terpasang. 

Doh yang telah diuli tadi dibulatkan dan dimasukkan ke dalam satu bekas besar dan ditutup dengan plastik supaya ia tidak kering. Doh dibiarkan naik 2-3 kali ganda dari saiz asal dalam masa lebih kurang 45 minit. Sebab itu, ramai yang suka menggunakan mesin sahaja bagi menjimatkan masa menunggu yang lama ini. 

4. Membuang gelembung angin
Yis yang hidup akan mengeluarkan karbon dioksida atau angin dan disebabkan itulah doh menjadi kembang. Jadi, angin ini perlu dikeluarkan semula dengan cara menumbuk doh ini satu kali sehingga kempis. Kemudian, uli doh itu semula ke bentuk asalnya. Waktu ini, doh akan menjadi lebih lembut dan boleh dibentuk mengikut citarasa kita. Jika kita menggunakan mesin, proses ini juga boleh diabaikan. 

5. Mengembangkan doh kali kedua (2nd proving)
Doh yang telah dibuang angin sudah boleh dibentuk dan kemudian bolehlah disusun di atas dulang pembakar dan biarkan ia naik dua kali ganda dari saiz asal dalam masa 20 minit. 

6. Gris
Doh yang telah kembang boleh digriskan dengan campuran susu dan telur supaya roti kelihatan berkilat dan lebih cantik. Selepas itu bolehlah dihiasi dengan keju parut, bijan, kekacang, kismis atau apa sahaja yang sesuai. 

7. Membakar
Selepas digriskan, roti kini sudah boleh dibakar dalam suhu 180C selama 15-20 minit. Selepas dibakar, roti akan menjadi kecut sedikit dan ringan. 

8. Menyimpan
Jika roti tidak dimakan terus, simpan roti yang telah sejuk ke dalam bekas kedap udara atau plastik yang berikat. Jika dibiarkan terdedah, ia akan cepat kering dan keras. 

No comments:

Post a Comment