Monday, April 8, 2019

Kenapa Roti Tidak Menjadi


















https://www.rasa.my/15-kejadian-roti-tak-menjadi-yang-perlu-anda-tahu-sebelum-mula-baking-2/






DOH TAK KEMBANG

ROTI PUCAT

ROTI MEREKAH

ROTI KECUT

ROTI PENYEK

BAHAGIAN ATAS ROTI MEREKAH

BAHAGIAN BAWAH ROTI TIDAK MASAK

KERAK ROTI TEBAL

ROTI BERAT DAN PADAT

ROTI LEMBAP DAN KASAR

ROTI NAMPAK BERTALI GELAP

ROTI KERING DAN KASAR
Tepung terlalu banyak dalam doh dan tidak diuli secukupnya. Suhu terlalu panas ketika roti dibaka

ROTI ADA LUBANG
Ketika doh dibentuk, udara di dalamnya tidak dibuang atau doh dikembangkan terlalu lama

ROTI BERBAU DAN ADA RASA YIS
Doh roti melalui proses pengembangan yang terlalu lama serta dikembangkan di tempat yang terlalu panas.

ROTI MASAM
Doh dibiarkan untuk kembang terlalu lama sebelum dibakar dan diletakkan di tempat panas


No comments:

Post a Comment